Emzirme, bebeğinizi beslemenin ve onunla bağ kurmanın organik ve güzel bir yoludur. Ek olarak meme kanseri ve yumurtalık kanseri benzer biçimde muayyen esenlik problemlerine yakalanma riskinizi azaltmanın da mükemmel bir yoludur.
Emzirmeyi düşünüyorsanız ya da halihazırda emziriyorsanız, size destek olacak birçok kaynak mevcuttur. Başlamanız için işte birkaç irtibat:
Emzirme bir yolculuktur ve bu seyahat süresince inişler ve çıkışlar olacaktır. Sadece kesin kalırsanız, bebeğinizi emzirmenin sevinciyle ödüllendirileceksiniz.
Emzirmenin yararlarından bazıları şunlardır:
- Emzirme, bebeğinizi teneffüs yolu enfeksiyonları, kulak enfeksiyonları ve ishal benzer biçimde enfeksiyonlardan korumaya destek sağlar.
- Emzirme bebeğinizin sıhhatli bir bağışıklık sistemi geliştirmesine destek sağlar.
- Emzirme bebeğinizin kg almasına ve muntazam büyümesine destek sağlar.
- Emzirme, hamilelik sonrası zayıflamanıza destek sağlar.
- Emzirme, meme kanseri ve yumurtalık kanseri benzer biçimde birtakım esenlik problemlerine yakalanma riskinizi azaltmanıza destek olabilir.
Emzirme hakkındaki daha çok informasyon edinmek istiyorsanız ya da emzirmede mesele yaşıyorsanız lütfen doktorunuzla ya da bir emzirme danışmanıyla görüşün.
Antet | Yanıt |
---|---|
Emzirmenin Yararları | Emzirme hem anneler bununla birlikte bebekler için birçok yarar sağlar. Anneler için emzirme, doğum sonrası kanama, enfeksiyon ve muayyen kanser türlerinin riskini azaltmaya destek olabilir. Ek olarak kolesterol seviyelerini düşürmeye ve kg kaybını desteklemeye destek olabilir. Bebekler için emzirme, onları hastalıklardan korumaya destek olan temel gıdaları ve antikorları sağlar. Ek olarak anne ve bebek içinde sıhhatli gelişimi ve bağları desteklemeye destek sağlar. |
Emzirme Iyi mi Yapılır | Emzirme öğrenilebilir. Doktorunuz, hemşireniz ya da emzirme danışmanınız dahil olmak suretiyle emzirmeyi öğrenmenize destek olacak birçok kaynak mevcuttur. Başlamanız için işte birkaç ipucu:
|
Emzirmeyle İlgili Yaygın Problemler | Emzirme esnasında meme ucu ağrısı, şişkinlik ve mastitis benzer biçimde birçok yaygın mesele ortaya çıkabilir. Emzirmeyle alakalı herhangi bir mesele yaşıyorsanız, doktorunuzla ya da emzirme danışmanınızla görüşün. Problemi belirlemenize ve bir çözüm geliştirmenize destek olabilirler. |
Emzirme İpuçları | Emzirmeyi başarıya ulaşmış kılmanıza destek olacak birtakım ipuçları:
|
Emzirmenin Yararları
Emzirmenin hem anne bununla birlikte bebek açısından pek oldukca faydası vardır.
- Emzirme, bebekleri kulak enfeksiyonları, teneffüs yolu enfeksiyonları ve ishal benzer biçimde enfeksiyonlardan korumaya destek sağlar.
- Emzirme, ani bebek ölümü sendromu (ABÖS) riskini azaltmaya destek sağlar.
- Emzirme sıhhatli gelişme ve gelişmeyi desteklemeye destek sağlar.
- Emzirme, annenin meme kanseri ve yumurtalık kanseri benzer biçimde birtakım kanser türlerine yakalanma riskini azaltmaya destek sağlar.
- Emzirme bununla birlikte annelerin hamilelik sonrası zayıflamalarına de destek olabilir.
III. Emzirmeyle İlgili Yaygın Problemler
Emzirme organik bir süreçtir, sadece ara ara sıkıntılı olabilir. İşte annelerin emzirmeyle alakalı yaşamış olduğu en yaygın sorunlardan bazıları:
- Süt arzının yetersizliği
- Ağrılı ya da duyarlı meme uçları
- Meme ucu karışıklığı
- Mastit
- Tıkanıklık
Bu sorunlardan herhangi birini yaşıyorsanız, size destek olabilecek kaynaklar mevcuttur. Yardımcı için doktorunuzla ya da bir emzirme danışmanıyla görüşün.
IV. Emzirme İpuçları
Emzirme için birtakım ipuçları:
- Yavrunuz doğduktan sonrasında olası olan en yakın zamanda emzirmeye başlayın. Bu, süt tedarikinizi sağlamanıza ve bebeğinizin kavramasını kolaylaştırmaya destek olacaktır.
- Bebeğinizi sık sık emzirin, gün içerisinde her 2-3 saatte bir ve gece her 4-5 saatte bir. Bu, süt üretiminizi sürdürmenize destek olacak ve yavrunuz gereksinim duyduğu gıdaları alacaktır.
- Bebeğinizin doğru biçimde emdiğinden güvenli olun. Yavrunuz doğru biçimde emmiyorsa, ağrı yaşayabilirsiniz ya da yavrunuz kafi süt almıyor olabilir.
- Kolay bir pozisyonda emzirin. Deneyebileceğiniz birçok değişik pozisyon vardır, bu nedenle sizin ve yavrunuz için basit olanı bulun.
- Rahatlayın ve emzirmenin keyfini çıkarın. Emzirme organik bir süreçtir, bu nedenle rahatlamaya çalışın ve bebeğinizle geçirdiğiniz dönemin keyfini çıkarın.
V. Emzirmeye Iyi mi Başlanır
Emzirmek hem anneler bununla birlikte bebekler için mükemmel bir tecrübe olabilir. Sadece, bilhassa ilk günlerde zorlayıcı da olabilir. Emzirmeyi planlıyorsanız, başlamanıza destek olacak birtakım ipuçları şunlardır:
- Emzirme hikayesinde doktorunuzla ya da ebenizle konuşun. Size informasyon ve yardımcı sağlayabilir ve karşılaşabileceğiniz sorunları gidermenize destek olabilirler.
- Bölgenizde bir emzirme yardımcı grubu bulun. Bu, emziren öteki annelerle irtibat kurmanın ve yardımcı ve öneri almanın mükemmel bir yolu olabilir.
- Emzirme hakkındaki okuyunuz. Emzirme hakkındaki bilmenizde fayda olacak her şeyi öğretebilecek birçok yararlı kitap ve kaynak mevcuttur.
- Emzirme hikayesinde basit olun. Bebeğinizi değişik pozisyonlarda tutmayı kontrol edin ve değişik tutunma yollarını kontrol edin. Emzirme hikayesinde ne kadar basit olursanız, o denli basit olacaktır.
- Vazgeçmeyin. Emzirmek İlk olarak zorlayıcı olabilir, sadece buna kıymet. Zaman içinde ve sabırla bebeğinizi başarıyla emzirebileceksiniz.
VI. Anne Sütü Iyi mi Sağılır
Anne sütünü sağmak, süt üretiminizi sürdürmenin ve siz uzaktayken bebeğinize anne sütü sağlamanın mükemmel bir yoludur. Anne sütünü sağmanın birkaç değişik yolu vardır ve sizin için en iyi metot, bireysel ihtiyaçlarınıza ve tercihlerinize bağlı olacaktır.
İşte anne sütünü sağmak için birtakım ipuçları:
- Pompalama işlemini basit ve hususi bir yerde yapın.
- Süt sağmadan ilkin ellerinizi ve göğüslerinizi iyice sudan geçirin.
- Pak bir süt pompası ve toplama şişeleri kullanın.
- Her iki tarafta 5-10 dakika, sütünüzün geldiğini görene kadar pompalayarak başlayın.
- Sütün geldiğini gördükten sonrasında göğüslerinizi tamamen boşaltmak için 10-15 dakika daha sağmaya devam edin.
- Anne sütünüzü pak ve hava almayan kaplarda saklayın.
- Anne sütünüzün üstüne sağım tarihini ve saatini yazın.
Süt sağma hikayesinde daha çok informasyon için doktorunuza ya da emzirme danışmanınıza danışın.
VII. Anne Sütünün Saklanması
Anne sütü buzdolabında 8 güne kadar, dondurucuda ise 6 aya kadar saklanabilir. İşte anne sütünü saklamaya yönelik birtakım ipuçları:
* Anne sütünü saklamak için hususi olarak tasarlanmış pak ve kuru kaplar kullanın.
* Sütün sağıldığı tarih ve saati kapların üstüne etiketleyin.
* Anne sütünü buzdolabının en soğuk yeri olan arka bölümde saklayın.
* Dondurulmuş anne sütünü bir gece buzdolabında beklemeye alın ya da ılık su dolu bir kapta çözdürün.
* Çözülen anne sütünü yeniden dondurmayınız.
* Buzdolabında gizlenen anne sütü çözüldükten sonrasında 24 saate kadar kullanılabilir.
* Dondurucuda gizlenen anne sütü, çözülüp ısıtıldıktan sonrasında 24 saate kadar kullanılabilir.
Bebeğinizi Emzirmeden Iyi mi Kesersiniz
Sütten kesme, emzirmeyi kademeli olarak azaltma ve sonrasında durdurma sürecidir. Bebeğinizin hızına bakılırsa yapılması ihtiyaç duyulan organik bir süreçtir. Sütten kesmenin doğru ya da yanlış bir yolu yoktur ve bir aile için işe yarayan bir şey, bir başkası için işe yaramayabilir.
Bebeğinizi emzirmeden kesmek için birtakım ipuçları:
- Evvela her gün emzirme sayısını az az azaltın.
- Bebeğinize emzirmek yerine biberon ya da bardakta formül mama ya da sağılmış anne sütü verin.
- Sabırlı ve destekleyici olun. Sütten kesme hem sizin bununla birlikte yavrunuz için sıkıntılı bir süreç olabilir.
Bebeğinizi sütten kesmekte güçlük çekiyorsanız, doktorunuzla ya da bir emzirme danışmanıyla görüşün. Onlar sizin ve yavrunuz için doğru olan bir plan geliştirmenize destek olabilirler.
Emzirme ve İlaçlar
Emzirme, bebeğinizi beslemenin en iyi yoludur. Sadece, süt üretiminizi ya da bebeğinizin sağlığını etkileyebilecek birtakım ilaçlar vardır. Herhangi bir deva kullanıyorsanız, emzirmenin emin olup olmadığı hikayesinde doktorunuzla görüşün.
Emzirmeyi etkileyebilecek yaygın ilaçlardan bazıları şunlardır:
- Antibiyotikler
- Antidepresanlar
- Doğum denetim hapları
- Kemoterapi ilaçları
- Ağrı kesiciler
Bu ilaçlardan herhangi birini alıyorsanız, doktorunuz ilacı aldıktan sonrasında belli bir müddet süresince sütünüzü sağıp boşaltmanızı önerebilir. Bu, bebeğinizin anne sütü yöntemiyle almış olduğu deva miktarını azaltmaya destek olacaktır.
Birtakım durumlarda, yavrunuz için zararı olan olduğu malum bir deva kullanıyorsanız emzirmeyi tamamen bırakmanız gerekebilir. Doktorunuz sizin ve yavrunuz için en iyi fiil planı hikayesinde size tavsiyelerde bulunabilir.
S: Emzirmenin yararları nedir?
A: Emzirmenin hem anneler bununla birlikte bebekler için birçok faydası vardır. Anneler için emzirme, doğum sonrası kanama, enfeksiyon ve muayyen kanser türlerinin riskini azaltmaya destek olabilir. Ek olarak kalori yakmaya ve zayıflamaya destek olabilir. Bebekler için emzirme, onlara ülkü beslenmeyi sağlar ve enfeksiyonlardan korunmalarına destek sağlar. Ek olarak anneler ve bebekler arasındaki bağın kuvvetlenmesine destek sağlar.
S: Kafi anne sütü ürettiğimi iyi mi anlarım?
A: Kafi anne sütü üretip üretmediğinizi anlamanın birkaç yolu vardır. Yavrunuz günde minimum sekiz defa kaygan bezlemeli ve tertipli olarak kg almalıdır. Ek olarak bebeğinizin karnının beslenmeden sonrasında genişlediğini görebilmeli ve hissedebilmelisiniz. Süt arzınız hikayesinde endişeliyseniz, doktorunuzla ya da bir emzirme danışmanıyla görüşün.
S: Emzirme döneminde sık karşılaşılan problemler nedir?
A: Emzirmeyle beraber ortaya çıkabilecek bir takım yaygın mesele vardır. Bunlara ağrılı meme uçları, tıkalı kanallar, mastitis ve düşük süt üretimi dahildir. Emzirmeyle alakalı herhangi bir mesele yaşıyorsanız, yardım için doktorunuzla ya da bir emzirme danışmanıyla görüşün.
0 Yorum